Restaureren en vullen

Behandelingen

Wat betekent restaureren in de tandheelkunde?

Gaatjes ontstaan door ophoping van tandplaque op de tanden en kiezen. Plaque is een samenstelling van bacteriën, speeksel en voedingsresten. De bacteriën in de tandplaque zetten voedingsresten om in zuren. Het zuur lost de bovenste laag van de tand of kies op, de glazuurlaag. Hierdoor wordt de tand aangetast. Deze aantastingen worden gaatjes of cariës genoemd. Als er niet tijdig wordt ingegrepen tijdens dit proces, zal de cariës het tandbeen en uiteindelijk de zenuwen gaan aantasten.

Het ontstaan van cariës en het cariësproces wordt zeer beïnvloed door het poetsgedrag en eet- en drinkgewoontes.Een gaatje in de mond is niet voelbaar, tenzij het al heel ver gevorderd is. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor een gebitscontrole.

Behandeling

Als er een gaatje in het gebit aanwezig is, zal de tandarts allereerst kijken hoe ver het is gevorderd. Als een gaatje nog in een beginnend stadium is en het is op tijd geconstateerd, dan hoeft er misschien niet ingegrepen te worden. In sommige gevallen kan het element zichzelf nog herstellen, indien er passende preventieve maatregelen genomen worden. De tandarts zal samen met u kijken wat hierin de mogelijkheden zijn. 

Door regelmatige op controle te komen, kan de tandarts vroegtijdig ingrijpen en eventuele aantasting van het gebit voorkomen. Indien een gaatje al in een ver gevorderd stadium is (wanneer de dentinelaag bereikt is), zal het opgevuld moeten worden om zo de tand te herstellen.

Het vullen hoeft helemaal niet pijnlijk te zijn, men kan kiezen om het gebied te verdoven indien nodig. Voordat er een vulling geplaatst wordt, zal er eerst in de tand geboord moeten worden om een deel van het glazuur te verwijderen. De reden dat de tandarts eerst in uw tand zal boren, is om zo het deel van de tand met de bacteriën te verwijderen en om beter bij het aangetaste deel van de tand te komen. Als het aangetaste deel van de tand is gereinigd en geprepareerd, kan de tandarts beginnen met het vullen. Bij gaatjes wordt composiet (wit vulmateriaal) gebruikt als vulling. De vulling zal door middel van een speciale lijmlaag aan het tandmateriaal gaan hechten. Door het gebruik van composiet, dat erg snel uithard, kan de tand of kies direct weer gebruikt worden als een onaangetaste tand.