Kroon en brugwerk

Behandelingen

Wat betekent kroonwerk?

Indien er veel van een tand of kies is verloren en het niet meer te repareren valt met een vulling, kan er overwogen worden om een kroon te maken.

Een kroon is een duurzame oplossing die om de afgebroken tand of kies heen wordt geplaatst om zo de eigen tand te kunnen behouden. De kleur en vorm van de kroon zijn nagenoeg hetzelfde als die van de eigen tanden en kiezen. Er zijn meerdere materiaalsoorten voor kronen, de meest gangbare is porselein. Een kroon kan ook over een implantaat heen geplaatst worden, indien een tand of een kies mist.

Alvorens een kroon geplaatst kan worden, moet de desbetreffende tand of kies geslepen worden om ruimte te creëren voor de kroon. De tandarts maakt vervolgens een afdruk van de geslepen tand of kies en stuurt de afdruk op naar naar het tandtechnisch laboratorium. De tandtechnieker maakt de kroon dusdanig dat het precies aansluit op uw gebit. Om de geslepen tand in de tussentijd te beschermen, zal de tandarts een ‘noodkroon’ plaatsen. De definitieve kroon zal weer opgestuurd worden naar de tandarts, die het u zal laten passen. Als alles goed aansluit op uw gebit wordt de kroon vastgezet.

Het gebit vormt uiteindelijk een mooi en natuurlijk geheel.

Wat betekent brugwerk?

In bepaalde gevallen is een brug een mooi alternatief als er één of meerdere tanden of kiezen missen. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van de aangrenzende elementen om houvast te creëren voor een brug. Het tussenstuk, ook wel een ‘dummy’ genoemd, zal dan het ontbrekende element vervangen.

De behandeling van een brug lijkt op de behandeling van een kroon. Vóór het plaatsen van een brug zal de tandarts eerst de tanden of kiezen, waar de brug op komt, slijpen om ruimte te creëren. De tandarts zal afdrukken van de geslepen tanden maken en opsturen naar het tandtechnisch laboratorium. De tandtechnieker zal dan de brug vervaardigen. De tandarts plaatst intussen een tijdelijke ‘noodbrug’ en zal uiteindelijk de definitieve brug vastzetten.

Ook bij een brug is het zo dat het eindresultaat een mooie en natuurlijke uitstraling heeft. Het is ook mogelijk om een brug op implantaten te plaatsen.