Facings

Behandelingen

Wat is een facing?

Een facing is een op maat gemaakt schildje, bestaand uit porselein of composiet, dat de voorkant van de eigen tand bedekt.

Facings worden voornamelijk geplaatst bij ontevredenheid over bijvoorbeeld de kleur, stand of vorm van de eigen tanden. Facings bieden veel mogelijkheden voor het verfraaien van het gebit: spleten tussen de tanden, afgebroken tanden, scheve tanden en verkleurde tanden gecorrigeerd kunnen worden. De tandarts kan samen met u, op basis van uw wensen, bepalen wat de beste optie voor u is.

Porceleinen facing

Bij het vervaardigen van een porseleinen facing moet de tandarts allereerst de desbetreffende tand(en) slijpen om ruimte te creëren voor het plaatsen van de facing. Vervolgens wordt de beslijping afgedrukt en naar het tandtechnisch laboratorium opgestuurd. Daarnaast wordt de gewenste kleur/tint vastgesteld. Er wordt een tijdelijke ‘noodfacing’ op de geslepen tand geplaatst ter overbrugging van de definitieve facing. De tandtechnieker zal na ontvangst van de afdrukken de facing vervaardigen en terugsturen naar de tandarts. Na ongeveer twee weken is de definitieve facing gereed en kan het geplaatst worden. Het resultaat is een natuurlijke en mooie correctie van de tanden.

Het voordeel van porselein is dat het duurzaam materiaal is dat lang meegaat.Het nadeel is dat het eigen tandmateriaal geslepen moet worden om ruimte te maken voor de plaatsing van de facing.

Composieten facing

Het vervaardigen en plaatsen van een composieten facing vindt plaats in de praktijk en wordt door de tandarts zelf gedaan. Dit gebeurt allemaal tijdens één behandeling.

In eerste instantie wordt de gewenste kleur bepaald, om vervolgens de tanden voor te bereiden op de hechting van de composieten facing aan de tand. De composiet wordt in meerdere lagen aangebracht en uitgehard op de tanden om uiteindelijk de gewenste vorm te creëren. Vervolgens wordt de composiet nog bijgeslepen om het resultaat nog verder te verfraaien.Ook hier is het resultaat een natuurlijke en mooie correctie van de tanden.

Het voordeel van composiet is dat het goedkoper is dan porselein en dat het eigen randmateriaal niet geslepen hoeft te worden. Het nadeel is echter dat composieten facings doorgaans minder lang meegaan dan porseleinen facings, doordat ze gemakkelijker kunnen afbreken en verkleuren.